Published on 09-03-2020

Ransomware

Wat te doen bij Rasomware?

Ransomware

Steeds vaker komen bedrijven stil te liggen door ransomware-aanvallen. Wat is het en hoe kun je het voorkomen? Ransomware (‘gijzelsoftware’) is kwaadaardige software waarbij een slachtoffer afgeperst wordt, nadat zijn digitale systeem of de bestanden erop met een code op slot zijn gezet. De aanvaller biedt de code tegen betaling aan, zodat deze er weer bij kan.

Ransomware kan behoorlijke schade aanrichten als je er niet voldoende tegen gewapend bent. De gegijzelde gegevens kunnen namelijk erg belangrijk zijn. Niet alleen voor je eigen organisatie, maar ook voor je klanten. Stel je voor dat je opeens de gehele financiële administratie kwijt bent, of je klantenbestand of de specificaties van een nieuw product of dienst.

Bij ransomware zit een ongeluk in een klein hoekje. Eén verkeerd geopende bijlage en het kan al te laat zijn. Eén verkeerde advertentie op een ogenschijnlijk onschuldige website is soms al genoeg. De ransomware kan zich verspreiden binnen je netwerk om zo vervolgens nog meer schade aan te richten. Iedereen kan slachtoffer worden.

Aangifte doen

Wanneer je slachtoffer geworden bent van ransomware, is het altijd zinvol om aangifte te doen bij de politie. Hiervoor maak je een afspraak met de politie in de buurt en kan je aangeven dat het gaat om een aangifte voor ransomware. De Nederlandse overheid adviseert om geen losgeld te betalen. Je hebt geen garantie dat de betaling leidt tot de teruggave van je gegevens. Daarnaast steun je tegelijkertijd de criminele activiteiten achter de ransomware.

  • Bron van de besmetting

Indien de besmetting heeft plaats gevonden binnen een computernetwerk, achterhaal dan als eerst de bron van de besmetting en verwijder dit systeem uit dat netwerk. Probeer te achterhalen om welke ransomware het gaat en zoek op het internet naar informatie over hoe de ransomware-software van het besmette systeem verwijderd kan worden. Indien dat niet kan, herinstalleer dan het systeem.

  • Zelf ontsleutelen

Je kan proberen de versleutelde bestanden zelf te ontsleutelen met herstelprogramma’s, ook wel decryptors genoemd. Deze programma’s vind je bijvoorbeeld op No More Ransom, een initiatief van onder meer de politie en Europol. Er zijn echter geen garanties dat de beschikbare decryptors werken voor de specifieke ransomware die op jouw systeem staat.

  • Backups

Is er geen decryptor beschikbaar, dan zijn back-ups de enige manier om je bestanden terug te krijgen. Met goede, recente, offline back-ups is de schade die ransomware kan aanrichten minimaal. Zorg er dus voor dat je van je belangrijke gegevens en documenten back-ups gemaakt worden. Mochten er toch persoonsgegevens verloren gaan dan heb je mogelijk een datalek. Die moet je melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Contact

Bezoekadres

Maak een afspraak

We ondersteunen ondernemers die de transitie maken naar Smart Industry (ook wel Industrie 4.0 genoemd) met hun cyber weerbaarheid.