Published on 02-05-2019

Zijn medewerkers voldoende bewust van beveiligingsrisico’s en weten ze hoe ze moeten handelen?

Terugblik meetup 2 mei.

Zijn medewerkers voldoende bewust van beveiligingsrisico’s en weten ze hoe ze moeten handelen?

Op donderdag 2 mei zijn we aan de slag gegaan met de menselijke kant van de informatiebeveiliging: zijn medewerkers voldoende bewust van beveiligingsrisico’s en weten ze hoe ze moeten handelen?

Een valse e-mail, een foute software-update of een nepwebsite: iedereen loopt het risico om gehackt te worden. Hoe goed je je ook beschermt, als het gaat om informatiebeveiliging dan is het menselijk gedrag uiteindelijk de zwakste schakel. Wat blijkt? 90% van alle datalekclaims binnen organisaties wordt veroorzaakt door menselijke fouten*. Het is van groot belang dat we ons bewust worden van de risico’s en weten hoe we veilig met informatie moeten omgaan. Maar hoe bereik je een duurzame gedragsverandering binnen je bedrijf? Wanneer komt het moment dat veilig en bewust werken net zo gewoon is als je riem omdoen als je in de auto stapt? Daar gaan we tijdens de meetup mee aan de slag!

De sprekers van deze meetup:

  • Marianne Junger, voorzitter Cybersecurity and Business bij de Universiteit Twente. Marianne zal alles vertellen over social engineering: een aanvalstechniek waarin misleiding en bedrog worden gebruikt om doelwitten actief te laten meewerken aan hun eigen slachtofferschap. Marianne geeft voorbeelden van experimenten die op de Universiteit Twente zijn uitgevoerd om de kwetsbaarheid van medewerkers voor social engineering te testen. Verder laat ze het effect zien van interventies die bedoeld zijn om mensen weerbaar te maken tegen social engineering. Dit blijkt namelijk helemaal niet succesvol. Maar wat helpt er wel?
  • Maarten Timmerman, co-founder en partner van Awareways, een organisatie die bezighoudt met de menselijke kant van informatiebeveiliging. In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft Maarten een onderzoeksmethode ontwikkeld om de mate van informatiebewustzijn bij organisaties in kaart te brengen. Dit onderzoek is binnen een groot aantal bedrijven uitgevoerd en geeft concreet inzicht in het gedrag en de cultuur ten aanzien van informatiebeveiliging. Maarten gaat tijdens de meetup in op de theorie van het model, de behaalde inzichten en hij maakt jou bewust van de kwetsbaarheid en waarde van informatie en hoe hiermee om te gaan.

Bekijk de agenda van de meetups 

Contact

Bezoekadres

Maak een afspraak

We ondersteunen ondernemers die de transitie maken naar Smart Industry (ook wel Industrie 4.0 genoemd) met hun cyber weerbaarheid.